TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 09. 10. 2012

Jak si nahrát profilovou fotku?

Daranea

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 12 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 5361
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133287.34 km
Kolo: 66129.30 km
Cvičení: 5531 h 55 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Daranea

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Pojednání o pitném režimu

08. 11. 2012

Vždycky jsem si myslela, že když vypiju 1,5 litrovou láhev denně, mám splněno. Pila jsem džusy, limonády, ochucené minerálky, čaje, vodě jsem přicházela na chuť jen velmi pomalu.
Pak jsem začala studovat výživu a o všechno jsem se víc zajímala.
Pitný režim je dost sporné téma a asi neexistuje jediný správný návod na to, kolik vypít tekutin denně.
Odborníci se nemůžou shodnout, jestli se celkový příjem tekutin omezuje jen na vypití, nebo jestli se do něj započítávají i polévky a voda z ovoce a zeleniny. Pořád ještě nevím. Někde se dočtete, že optimální příjem je 20-40ml na 1kg váhy. Takže jednoduchý výpočet na 100kg 2-4litry. Na nějakých chytrých stránkách jsem se dočetla o vzorci váha/15*0,5l, takže zase na 100kg 3,3l. Na stránkách rajec.cz v sekci pitný režim si můžete taky nechat spočítat svůj optimální příjem, mně vyšlo 3,5l. Ale upřímně, kdo z vás vypije denně 3litry tekutin (bez kávy a mléka připomínám)? Já teda ne.
Kdysi jsem si stahla do počítače widget, který měl hlídat můj pitný režim, aplikace už není ke stažení, ale tady o ní aspoň píšou http://www.asistentka.cz/node/8561. Spočítalo mi to, kolik mám vypít a pak mě to v pravidelných časových úsecích cinkáním upozorňovalo, že je čas pít. Bohužel mě to už nevarovalo, kdy přijde čas čůrat. Vypila jsem opravdu 3 litry a než jsem si zvykla (asi 3 dny) trávila jsem na záchodě většinu svého času. Už si nevzpomínám, jak dlouho jsem to vydržela, ale pravdou je, že jsem se začala paradoxně cítit lehčí a vyhladila se mi moje pomerančová kůže.
Pak jsem se na dlouhou dobu vrátila  ke svému nedostatečnému pití. Občas jsem na sobě cítila příznaky dehydratace, hlavně bolest hlavy a podrážděnost.
Teď jsem tady a mám nařízeno vypít 2-3l denně. Mám velkou sklenici objemu 0,4l a snažím se vypít s každým jídlem celý její obsah. Jsem závislá na zelených semaforcích a tak se opravdu snažím. Většinou se dostanu denně na 2200ml. Jsem opravdu svědomitá a když náhodou vynechám jednu sklenici, mám před dalším jídlem hlad, když vynechám první ranní sklenici, veze se to celý den, nedonutím se pořádně pít a večer mě bolí hlava, jsem protivná a sežrala bych slona. Mému tělu se tohle pití docela líbí, mám víc pohybu, jak pořád běhám na záchod, moje celulitida je vidět jen při stlačení kůže a jsem celkově spokojenější.
Myslím, že 3 litry už jsou zbytečně moc, teda aspoň pro mě. Stačí mi dva a k tomu strava plná zeleniny, možná kdybych se živila sušenkami, potřebovala bych víc, někdy to zkusím :)

A jak se daří vám dodržovat pitný režim?
Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

13. 04. 2013 15:12
pití mi nedělá problém. piju ovocné a zelené čaje, kohoutkovou vodu občas poděbradku prolinii
13. 04. 2013 13:16
Piji něco přes 2l vody denně,myslím,že je to dostačující množství.
11. 11. 2012 21:46
Tak tomu mohu jen dodat, že souhlasím s RadkemP. Já měla to štěstí, že mě manžel odvezl o chvilku dřív a zůstala jsem pak doma. Bolest hrozná, skoro 40 horečka. Hnus hnus.... Ani na to nechci myslet. Od té doba hezky dodržuji pitný režim... a jde to. :-)))
11. 11. 2012 19:45
Já to mám taky různé...nějaký den bych vypila vodovodní potrubí a někdy se musím nutit, ale kolem 2l denně dám většinou vždycky, tak to moc neřeším :-). Dřív jsem nepila nic a až večer mi to došlo, když mě bolela hlava... :-/
11. 11. 2012 18:45
Asi tak, nic se nemá přehánět a každý by si měl najít tu svojí dávku, která mu vyhovuje. Kdysi jsem slyšela o jakési ženě na speciální dietě, která spočívala v tom, že měla vypít za den asi 6l vody, chytrá paní je vypila snad najednou a zemřela tuším s otokem mozku. Asi bychom měli víc dbát na signály svého těla, ale upřímně, kdo z vás v době potlačování přirozena dokáže vnímat, co mu jeho tělo říká?
10. 11. 2012 18:06
já myslím, že člověk musí všechno brát trochu s rezervou na moji váhu bych musela vypít 4,5 litru na výchozí když jsem začínala dokonce skoro šest, navíc se říká že tuková tkáň zase tolik tekutin nepotřebuje, piju tak 2 - 2,5 litru za den ... buď minerálky nebo ovocné neslazené čaje (je tam sice asi trošička sacharidů, ale nejsem hnidopich), hrníček mám takový menší ... půllitráček z dovolený
09. 11. 2012 10:08
Jsem na tom jako Petra. V práci není problém - celoročně vařím různé čajíky, ale doma si kolikrát za celé odpoledne nevzpomenu a o víkendu je to ještě horší. Vím, že bych měla - též kvůli ledvinám, ale.....
09. 11. 2012 09:56
Taky jsem se naučila pít díky ledvinovému kamínku. Mám po něm památku ve formě dvou velkých jizev - operace, nechtěl ven sám. A tenkrát mi při propouštění z nemocnice řekli, že musím vypít 2 litry denně. Tak jsem si spočítala, že to je 8 čtvrtlitrových hrníčků (bylo to hrozné donutit se to vypít) a je to už hooodně dlouho a pořád počítám 8 hrníčků :-)
09. 11. 2012 08:28
I já jsem se díky potížím s ledvinami naučila pít. Ale musím se hlídat. V práci to není problém, tam si uvařím 2x litrovou konvici čaje, ale doma tam se musím nutit a na zahradě, tak tam bych nemusela ani v největším horku a při největší námaze. Jak říkám, musím se hlídat :-)
09. 11. 2012 08:09
Neboj, jsou i "nepijani". Starší dcera pije dobře, do druhé to lijem násilím :-)
A když jednou k babičce - tak starší dcera musí hlídat pitný režim - sobě, babičce i ségře :-)

Jak se zapisuje pití do ostatního?
Do ostatního jídla zapíšu jednou položkou - čaj bez cukru (vodu) jedním zápisem 2000 ml. A je to!! Semafor je spokojený. A já nelžu a ještě si ušetřím vypisování pití do jednotlivých jídel.
09. 11. 2012 08:03
To byla hrůzostrašná příhoda. Je fakt, že když jsem byla malá, pití se nějak neřešilo, láhev do školy si nosilo jedno dítě z deseti. Dneska bych už dopoledne bez vody nezvládla. A to jsem šla do první třídy až po revoluci, k nám ten pitný režim šel nějakou oklikou.
09. 11. 2012 06:11
K tomuhle mám příhodu z vlastního života:
Je tomu už pár let,nějak těsně po revoluci kdy se u nás začalo o nějakým pitným režimu mluvit nejdřív potichu,protože do té doby se tu žilo jakoby ani nic takovýho neexistovalo a nikdo to nějak neřešil. Dali sme si tu a tam nějakou tu limonádu a když bylo nejhůř,tak hlt vody z kohoutku na uhašení té největší žízně (dělával sem v tu dobu posunovaače na dráze a v letních měsících to byla více než výheň),jednou takhle na nočné směně mě zlehka,ale citelně začalo pobolívat v zádech,přesně v místech kde jsou ledviny,no do rána sem to nějak přetrpěl a hbed jak skončila směna hurá k lékaři,mrknul na mě,poslechl co mě trápí,dal mi nějaký prášky tuším že byly čtyři,brát po dvanácti hodinách a poslal mě domů,to bylo tuším ve čtvrtek,měl jsem turnusové volno a do práce nástup v pondělí ráno,prášky zabraly-pohodička,pátek klídek,sobota ráno taky,ale to už jsem byl bez prášků,žena s dětma se chystala na návštěvu rodičů a já coby marod že zůstanu doma,tak se stalo... do oběda jsem byl ještě v pohodě,ale pak se začly dít věci-sílící úporná bolest celý pravý půlky zad kdy člověk je totálně paralyzován:¨. Vydržel jsem to do asi tří hodin,kdy se mnou lomcovala zimnice v červenci a vydal se tedy do nemocnice,měl jsem to tenkrát tak cca 800 metrů a šel jsem to asi hodinu. Sestra jak mě viděla v tý čekárně,hned věděla kolik uhodilo a okamžitě mě i s lékařem naložili na vozéjk a dovezli,nejdřív na ultrazvuk a pak rovnou na pokoj s kapačkama v ruce-ledvinová kolika jak z učebnice prý,za pár dnů jsem ze zotavil a vše v pořádku,ale lěkař co mě propouštěl mi řekl jedno CHLAPE PÍJTE I KDYŽ NEMÁTĚ ŽÍZEŃ,protoýe když už cítíte že ji máte je pozdě. A vážení tu bolest už nikdy v životě,raději budu běhat na záchod jak koroptev
08. 11. 2012 21:24
To já jsem dříve měla s pitným režimem docela problém...vypít i 1,5 litru bylo moc...a teď? Piju jako ďábel :) ale taky chodím čůrat jako koroptev :D ta šílenost jménem celulitida skoro zmizela a já se cítím dobře :) když se mi to ale nepovede dodržet, bolí mě hlava a jsem protiva :(
08. 11. 2012 21:11
Tak s pitím taky nemám problém, dost často mi svítí semafor žlutě +, mívám přes 3 litry, třeba když jdu cvičit, tak je to hned.
Maxxx: jak se zapisuje pití do ostatních jídel? díky
08. 11. 2012 20:44
Moje tchyně taky nepotřebuje pít... i Petr vydrží dost na suchu... já sice zapomínám a naučil mě to až stob, ale stejně to někdy po... a pak mě bolí hlava a jsem protivná.
08. 11. 2012 20:21
taky znam lidi, co vypijou v praci hrnecek caje a konec... sama musim pit pomerne hodne:) na vylety uz jsem si radej poridili 3l camelbak, protoze jsem pak vsem pila piti:)
08. 11. 2012 19:34
jojó, a tchyně - hubená a vysoká, ráda mluví o tom, jak jí stačí 0,5litru vody denně, jak nikdy nepotřebovala moc pít... :-)není zvyklá
08. 11. 2012 18:30
Neboj, moje mamka taky vypije jednu skleničku za den.:-) Myslím, že takových, co pijou málo je víc než těch, co pijou dost. Akorát jsme se tu zrovna tak sešly noooo. :-)
08. 11. 2012 18:13
Existuje vůbec někdo, kromě mé mámy, kdo má taky problém vypít 2 a víc litrů vody denně? Začínám si připadat malá, osamělá a ztracená :)
08. 11. 2012 18:04
já s pitným režimem nemám problém. V sedm ráno si nosím na stůl v práci neslazený zelený čaj 0,5l, pak za den vypiju ještě nejmíň 2 litry čisté vody s citronem.Když večer šlapu na rotopedu, to pak vypiju i 3 veliké sklenice vody po sobě
08. 11. 2012 18:04
Taky se přidávám k těm co pijou bez problémů. Škoda, že to tak není se všema semaforkama.
Ale musím se podělit jak jsem objevila Ameriku. Je to už přes rok, co jsem zhubla 17kg a paradoxně jsem začala mít strašné problémy s pletí. I přes to, že jsem jedla hodně zeleniny a dostatečně pila, nestačilo to. Měla jsem pleť jako struhadlo a všichni mi říkali, že to je tím, jak se čistím. Jenže to trvalo strašně dlouho. Zkoušela jsem mraky přípravků na pleť a nic nepomáhalo. Až nedavno jsem si koupila na radu mé mamky, dvě krabičky kopřivového čaje. Teď kromě vody piju denně 0,5-1litr kopřivového čaje a pleť mám jako dřív. ;-) A že mi to trvalo, než jsem na to přišla!!! Na takovou starou známou věc. No jo no.
08. 11. 2012 15:30
Mám to stejně jako Zuzik. Překročit lze i 3 litry bez násilí :-)
Tohle je jediný semafor, který jsem zapisovala jednou položkou do ostatního jídla - abych si ušetřila práci a on svítil zeleně .-)
08. 11. 2012 15:30
také s tím nemám problém, kéž by se to daĺo říct i o jídle :-)
08. 11. 2012 15:27
já mám prostě žízeň...
08. 11. 2012 15:24
Jak to dokážeš? já se musím občas přemlouvat.
08. 11. 2012 15:15
tak to je jediné, s čím nemám problém... piju čistou vodu a kafe :-) v poměru cca2-3l vody na dva hrnky kafe :-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři